Magyar adatbányászok külföldön

Magyar adatbányászok külföldön


Már első csehországi megbízásán dolgozik a Spicy Analytics. Az adatbányászat – és elemzés valamint a klinikai kutatás támogatásban sok esetben egyedülálló módszerekkel dolgozó magyar cég a közelmúltban nyitotta meg cseh és szlovák irodáját.

A Spicy Analytics Kft. 2014-én őszén alakult, 100%-ban magyar tulajdonú vállalat. Tevékenységének alapja az a hatalmas mennyiségű információ, amely a korszerű információtechnológia következtében rendelkezésre áll, de közel sincs kiaknázva. A Spicy erre kínál hatékony megoldásokat az adatelemzés és modellezés, piackutatás, alkalmazásfejlesztés, valamint klinikai kutatások támogatása körében.

„Bár a cégünk fiatalnak mondható, kollegáink nagy tapasztalattal rendelkeznek az adatbányászat és elemzés terén. Az adatok információtartalmának kinyerése és felhasználása, valamint azok a módszerek, amelyekkel dolgozunk - és amelyeket sok esetben mi magunk fejlesztettünk ki - országhatártól függetlenek. Ezért is láttuk elérkezettnek az időt, hogy más országba is elvigyük ezt a tudást” – mondta el Horváth Bence, a Spicy Analytics ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „A Spicy itthon kiemelten az egészségügyi - és a bankszektorban van jelen, ezért elsőként azokban a szomszédos országokban néztünk körül, ahol az egészségügyi információk tárolása és felhasználása fejlett technológiával történik. Így esett a választás a cseh és szlovák piacra, ahol – hasonlóan a magyar piachoz - különösen az egészségügyre jellemző ún. Big Data terület kihasználatlanságában látunk óriási potenciált”

A cég úgy tervezi, hogy az első félév folyamán 5-10 helyi szakemberrel bővíti prágai és pozsonyi irodáját, mivel a helyi piacot leginkább az ottani szakemberek látják és ismerik. A speciális szakmai munka azonban a tervek szerint már közösen zajlik, és lokalitástól függetlenül mindenki beleadhatja kreativitását, fiatalos lendületét.

Egy nagy kutató cég már fel is kérte fel a Spicyt, hogy Csehországban is támogassa a munkáját. A Spicy Analytics nem titkolt célja, hogy a bővülésnek köszönhetően olyan megbízásokat is elnyerjen, amelynek kutatási területe a közép-kelet európai régió több országa.

Vissza