Telekommunikáció

HÁLÓZATKUTATÁS, KÖZÖSSÉGI MÉDIA ELEMZÉSE

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő területe a hálózatkutatás.  A hálózatkutatás segítségével lehetőség nyílik az emberek kapcsolati rendszerének feltárására, mely információk lényegesen pontosabb magatartás-modellek elkészítését tesz lehetővé. A modellek segítséget nyújthatnak a véleményformálók detektálásában, keresztértékesítési modellek felállításában, személyiség profilok elkészítésében.

A kapcsolati információk  lehetőséget biztosítanak fertőzési szimulációk elkészítésére, így nyomon követhetők vélemények, (termék) információk terjedése, ami által később optimalizálhatóvá válnak a kampányok célcsoportjai.

LEMORZSOLÓDÁS ELŐREJELZÉSE

A modern üzleti életben a magas akvizíciós költségek miatt az ügyfelek megtartása kiemelkedő fontosságú a versenyben maradáshoz.  Kellően pontos churn modell birtokában, a megtartó kampányokat az ügyfélérték-kalkuláció eredményeivel összekapcsolva optimalizáljuk. Az említett modellek lényege, hogy az egyes ügyfelekre vonatkozóan valószínűséget becsülünk adott időtávon belül bekövetkező lemorzsolódási eseményre.

 ÜGYFÉLÉRTÉK

Az ügyfélérték-kalkulációs projekt lényege pénzben kifejezett módon számszerűsíteni az ügyfelek vállalat számára képviselt értékét. Ez egyrészt az ügyfél vállalatnál eltöltött időtartama során realizálódó bevételek diszkontált összegből, másrészt az egyéb, a cég számára nyújtott addicionális értékekből tevődik össze (hálózati hatás például). Az eredmények az ügyfélmegtartási törekvések, hűségprogramok alapját képezhetik, mely így a leginkább profitábilis ügyfélkörre tud koncentrálni.